Klachten indienen over circuit lukt vaak niet en klachten worden niet meer gerapporteerd

We krijgen steeds meer meldingen van problemen met het indienen van klachten over het circuit. Het lijkt vooral mis te gaan bij het gebruik van de smartphone. Het meldingsformulier op de website van de omgevingsdienst werkt vaak niet, maar soms ook weer wel.

We hebben de omgevingsdienst hierop gewezen maar nog geen verbetering gezien. Het enige dat ze ermee gedaan hebben is dat ze ergens het volgende tekstje hebben gezet:
Lukt het niet om een melding te doen, dan kunt u het later nog eens proberen. Of, u stuurt een e-mail aan info@odijmond.nl. Uw melding wordt verwerkt in het totaaloverzicht.

Op die manier komen er natuurlijk veel minder klachten binnen. Dat zal de omgevingsdienst wel prettig vinden. De vraag is dan ook of ze dit probleem ooit gaan oplossen. Trouwens, er staat dan wel dat “Uw melding wordt verwerkt in het totaaloverzicht”, maar die overzichten worden helemaal niet meer gemaakt. In het jaarverslag van 2021 staat er niets meer over, terwijl in de voorgaande jaren steeds werd gerapporteerd hoeveel lawaaiklachten over het circuit waren binnen gekomen. Dat aantal steeg elk jaar. Over 2020 werden nog 944 klachten over het circuit gerapporteerd. Over 2021 staat alleen dat er slechts 7 geluidsklachten tijdens de drie dagen durende Dutch GP werden gemeld. En dat vinden ze “een prachtig resultaat”. Hoeveel klachten er waren tijdens de andere 362 dagen is nergens meer te vinden. We gaan dat “totaaloverzicht” nu maar opvragen bij de omgevingsdienst.

Het blijft zinvol om de klachten in te blijven dienen!

Rechtszaak tonaal geluidsklachten

Op 22 november zitten we weer bij de rechtbank Noord-Holland over de kwestie van het tonale geluid. De wet schrijft voor dat als geluid een herkenbare toonhoogte heeft (dat heet dan tonaal geluid) de meerwaarden met 5 dB moeten worden verhoogd. Dat is omdat zulk geluid extra hinderlijk is.

Het geluid van de racewagens is vaak duidelijk tonaal van aard. Maar de omgevingsdienst heeft die 5 dB verhoging nog nooit toegepast. Daardoor worden de voorschriften vaak overtreden. Dat willen we nu gaan afdwingen bij de rechter. Uitspraak is dan meestal 6 weken later, dus in het nieuwe jaar kunnen we u laten weten of deze overtredingen mogen blijven doorgaan of dat het nu eindelijk een keer goed geregeld gaat worden.