Rechtbank schakelt toch de STAB in, uitspraak over stikstof over de F1 heen getild

In onze vorige nieuwsbrief deden wij verslag van de twee rechtszaken die op 1 juli werden behandeld. De rechter beloofde uitspraak te doen op 12 augustus. Dat zou mooi uitkomen, want dat is dan nog voor dat het Formule-1 circus losbarst.

Helaas heeft de rechter zich bedacht. De rechtbank wil nu voor de stikstof-zaak toch eerst advies van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB). Dat kan zomaar 3 maanden duren, waardoor de uitspraak na de F1 komt. De stikstofzaak kan de F1 dus niet tegenhouden.

Op zich is het een juist besluit van de rechtbank om de STAB in te schakelen. Wij hebben dat al geadviseerd bij het indienen van het beroep en waren heel verbaasd dat ze dat niet deden. De zaak is veel te technisch voor behandeling in een zitting van de rechtbank. Bovendien spreken de deskundigen van het circuit en van ons elkaar tegen, ook dat vraagt om een derde deskundige.

Maar dat hoort wel te gebeuren voorafgaand aan de zitting. Nu duurde de zitting 3,5 uur en kwamen de rechters er niet uit. Nogal een verspilling, er zaten al die tijd een stel heel erg dure advocaten en consultants bij van de tegenpartij. Gelukkig waren de onze niet zo duur.

We denken wel dat het in ons voordeel is dat er nu door de STAB naar gekeken wordt. Onze argumenten zijn sterk en dat zal dan hopelijk blijken. En misschien is het niet zo erg dat het nu over de F1 heen getild wordt. Grote kans dat de hele F1 weer niet doorgaat wegens de Covid19.

Het uitstel betreft alleen de stikstof kwestie. De zaak over de beschermde diersoorten is minder ingewikkeld en daarover komt wel uitspraak op 12 augustus.

Twee weekenden met onbeperkte herrie van het Circuit.

De laatste twee weekenden was er extra veel geluidsoverlast van het circuit. Het circuit heeft 12 UBO dagen, waarbij men zeer veel race herrie mag produceren. Zowel vrijdag 9 juli tot en met zondag 11 juli als afgelopen weekend was het raak. De hele regio heeft deze het race geluid over zich heen gekregen. In huiskamers in Haarlem west (Ramplaankwartier) registreerde men met dichte deuren 55 DB tijdens de races.

Jammer genoeg had de website van Omgevingsdienst IJmond  technische problemen, zodat de klachten over het circuit niet vlekkeloos werden verwerkt.