De mooie documentaire De Zandvoort Formule, die regisseur Wytzia Soetenhorst met producent The Film Kitchen maakte in opdracht van BNNVARA is door de betrokken Zandvoortse raadsleden, wethouders en burgemeester niet met gejuich ontvangen. En ook de mensen van het circuit waren not amused. Voor hen allen reden om ostentatief weg te blijven bij de première van de documentaire afgelopen week tijdens het Filmfestival in Utrecht.

Toch heeft Wytzia Soetenhorst een objectieve weergave willen maken van hoe Zandvoort omgaat met de komst van de Fomule 1, nog voordat corona ervoor zorgde dat het dit jaar niet door kon gaan. En daar is ze redelijk in geslaagd. Redelijk, omdat juist de objectieve weergave een paar gevoelige pijnpunten blootlegt. Het schrille contrast tussen de bulldozers in aangetast landschap versus de schoonheid van de duinen en de natuur is ronduit pijnlijk. Nog pijnlijker is het niveau van enkele Zandvoortse gemeenteraadsleden. Ik heb te doen met de burgermeester. En ook pijnlijk dat de dames van de nagelstudio worden gepresenteerd als representatief voor de Zandvoortse bevolking. Ze zeggen het ook zelf: “Zandvoort was ooit een chique gemeente, je was er trots op als je kon zeggen er te wonen. Daar is niet veel meer van over.” En “Zonder de prins was het nooit gelukt.”

Tja, dat zijn ongemakkelijke waarheden als je ze niet wilt zien wanneer je ermee wordt geconfronteerd. Maar de documentaire toont aan hoe het is. Hoe de duinen en de natuur worden vernield ten faveure van een klimaat- en milieuvijandig volksvermaak. De aanwezigheid van Rust bij de Kust in de documentaire doet ons in die context meer dan recht en laat zien dat tegengeluid een belangrijke rol vervult.

De documentaire is te zien op 12 oktober bij BNNVARA op NPO 2 om 20.25 uur en wordt herhaald op 13 oktober om 14.30 uur en op 17 oktober om 14.20, steeds op NPO 2. En voor wie nu al benieuwd is, is er een trailer.

https://pers.bnnvara.nl/bnnvara-komt-met-de-2doc-de-zandvoort-formule-het-dorp-het-duin-de-race/

Om het racegeweld tegen natuur en onze oren te bestrijden, voeren we met regelmaat juridische procedures. Helaas is dat best een dure aangelegenheid. U zou ons enorm helpen met een donatie, door ons te helpen deze kosten te kunnen dragen. Omdat de Stichting Rust bij de Kust een ANBI-status heeft, zijn er fiscale voordelen mogelijk. U kunt een donatie kwijt op rekening NL92 TRIO 0379 6913 02 t.n.v. Stichting Rust bij de Kust. Wij bedanken u op voorhand hartelijk hiervoor.