Er is iets veranderd sinds de verbouwing van het circuit. Nou ja…verbouwing…volledige nieuwbouw eigenlijk. En niet alleen hoe het eruit ziet is veranderd, maar ook het geluid. Dat gedraagt zich opeens heel anders. Of het nu is door het weghalen of aanleggen van wallen, of een kombocht die acteert als een Romeins theater, maar zeker is dat dichtbij het circuit de geluidsoverlast weinig veranderd is, maar verder van het circuit verwijderd juist enorm is toegenomen. Het filmpje laat zien en horen hoe hard het geluid een paar kilometer van het circuit vandaan klinkt alsof je ernaast staat. En de mensen die ons bellen vanuit de gemeente Bloemendaal, Haarlem-West (vooral rond de Zijlweg en Ramplaankwartier) en Haarlem-Centrum bevestigen de substantiële toename van het geluid.

Het blijft een tekortkoming van de inrichting van ons landsbestuur, dat een kleine gemeente met beperkte bestuurskracht eigenstandige besluiten kan nemen over zaken die de gemeentegrenzen ver overschrijden, of zelfs over evenementen waarbij twintig keer de eigen bevolkingsomvang betrokken is. We hebben het nakijken.