Het circuit Zandvoort is sinds 13 mei heropend en het regent alweer klachten bij Stichting Rust bij de Kust. Op Hemelvaartsdag kwam de wind uit het (zuid)-westen; de door US Racing en HARC vrij rijden veroorzaakte herrie was in de hele regio Zuid-Kennemerlandgoed te horen.


En het lijkt erger dan vorig jaar. Velen menen dat het nooit eerder zo hinderlijk was. Het lijkt er sterk op dat de veranderingen aan het circuit tot gevolg hebben dat meer geluid naar de woongebieden waait. Dat is ook niet onwaarschijnlijk. Voor de verbouwing was er veel relief in het landschap van het circuit. Er waren veel hoogteverschillen door duinen. Veel van die duinen zijn afgevlakt om er tribunes op te kunnen zetten. Er is ook veel groen verdwenen. Bovendien is de baan verbreed en op enkele plaatsen omhoog gebracht. Ook is een geluidwal verwijderd en een andere verplaatst. Dat betekent harder rijden en minder obstakels voor het geluid.

Het geluidsniveau van de auto’s mag maximaal 85 db zijn. Het circuit Zandvoort hoopt door middel van veel pauzes uit te komen op een daggemiddelde minder dan 55 dB (de maximaal toegestane waarde voor het daggemiddelde aan de gevel van een flat). Maar voor vele omwonenden (in de regio wonen zo’n 150.000 mensen) en bezoekers aan de stranden en natuurgebieden betekent het gewoon de hele dag overlast van de kilometers ver dragende herrie van het circuit Zandvoort. En het lijkt er sterk op dat die overlast voortaan nog erger is dan in vorige jaren. In het hemelvaarts weekend konden de recreanten alvast stevig meegenieten.

Dat je een handvol rondjesrijdende auto’s op 5 kilometer afstand zo hinderlijk kunt horen is niet normaal. Er worden auto’s gebruikt die abnormaal veel lawaai maken. Dat is misschien deel van de lol van het racen, maar voor de omgeving niet te harden.


Het wordt tijd dat de gemeente Zandvoort voortschrijdend inzicht toont en nadenkt over de vergunning van het circuit; deze dateert van 1997 en is al jaren aan herziening toe.

Een punt voor het boodschappenlijstje van de formateur van het nieuwe college van B en W van Zandvoort: een nieuwe omgevingsvergunning voor het Circuit Zandvoort. We gaan hem een brief schrijven.