Het was een roerig jaar, met veel verliezers en verlorenen door COVID-19. Een jaar dat de geschiedenis in zal gaan als een medisch rampjaar. We hebben dan ook reikhalzend uitgezien naar 2021.

Formule 1

We kijken terug op het niet doorgaan van de Formule-1, wat voor menig Zandvoortse ondernemer dramatische gevolgen heeft gehad. Gegokt maar verloren. Maar komend jaar zijn er voor hen nieuwe kansen, want het lijkt erop dat de Grand Prix dan wel doorgang kan vinden. Toch werd er afgelopen jaar volop geracet.

De agenda van het circuit stond bomvol met ‘private events’. Een eufemisme voor ‘kleine-groepjes-die-het-voor-de-wijde-omgeving-onaangenaam-maken’. Deze events leverden ook nieuwe verrassingen op. De landschappelijke vernielingen als gevolg van de verbouwing van het circuit, de aanleg van een kombocht en het verwijderen van wallen heeft het gedrag van het geluid aanzienlijk veranderd. Duidelijk is, dat het geluid kilometers verder landinwaarts doordringt. De overlast voor het Ramplaankwartier, de Krim, Overveen, Bloemendaal tot en met Haarlem-Centrum is aanzienlijk toegenomen. Door een overwegend zuidwestelijke wind wordt het geluid over een enorm gebied verspreid.

Dit zal komend jaar een aangrijpingspunt vormen, om tot herziening van de metingen te komen.  Als u ook overlast ervaart, ga dan naar onze website www.rustbijdekust.nl en klik op de rode knop meld lawaai. Daarmee kun u een klacht indienen bij de omgevingsdienst IJmond. Hoe meer klachten ze ontvangen over het circuit, hoe meer druk om de vergunning te herzien.

Steun nominatie Lawaaiigste Stiltegebied

Deze intensivering van de geluidsoverlast was voor ons ook aanleiding om het stiltegebied van de Kennemerduinen, ten noorden van de Zeeweg, te kandideren voor de titel van Lawaaiigste Stiltegebied van Nederland. Dit in het kader van een wedstrijd, uitgeschreven door NEFOM. Deze wedstrijd is 6 december jl. van start gegaan en begin 2021 zal de winnaar (en daarmee eigenlijk een verliezer) bekend worden gemaakt. Onze inzending maakt een goede kans en het levert hopelijk ook wat media-aandacht op, wat ondersteunend kan werken in ons beroep op overheden en toezichthouders. Haarlem 105 publiceerde er een artikel over: https://haarlem105.nl/kennemerduinen-genomineerd-voor-lawaaiigste-stiltegebied/

De kans dat onze nominatie gaat winnen wordt groter als veel mensen deze steunen. We roepen u dan ook op om, uiterlijk 17 januari 2021, een mailtje te sturen naar stiltegebied at nefom.nl. Bijvoorbeeld door onze brief (zie de bijlage) door te sturen met de tekst “ik steun bijgaande nominatie van het stiltegebied Kennemerduinen als lawaaiigste stiltegebied van Nederland”. Maar u kunt natuurlijk ook zelf een tekstje verzinnen om de Kennemerduinen te nomineren. Op nefom.nl is meer info te vinden.

2021

Er is genoeg te doen in 2021. Voor heel Nederland is er een crisis te slechten, voor ons betekent het verder te gaan met het bestrijden van de overlast en milieuschade door het Circuit Zandvoort. Voor nu wensen we je een goed jaar toe, een nieuw begin in veel opzichten. En als het kan met iedereen waarvan we houden weer dichtbij.